Ingredients (per quatre plats):
- Un got i mig de tubo (de cubata) de llenties pardina
- Oli
- Llorer
- Una culleradeta de pebre vermell
- Una ceba mitjaneta
- Dos tomaques
- Dos alls
- La carn que es vulgui. Admet xorisso, costella, pollastre (però no vedella!)
- La vedura que es vulgui (patata, pastanaga, carxofes...)
- Aigua
- Sal
La llentia pardina o la llentia rápida no cal posar-la abans en aigua. No està de més fer-ho, tot i que el que sí és important és rentar-la bé, amb tres o quatre aigües.
A la cassola o olla, hi tires en cru un raig d'oli, una fulla de llorer, el pebre vermell, la ceba tallada a trossos, les tomaques i els alls. Poc després, hi afegim les llenties, la carn que vulguis i l'aigua (que ha de ser el doble d'aigua que el de llentíes, usant la técnica de a ojímetro).
Un cop comenci a bullir, i quan hagin passat uns 15-20 minuts, s'hi afegeix la sal i la verdura que es vulgui, per tornar-ho a deixar bullint. En total, la cocció ha de durar, a foc mig, uns 45 minuts.
Observacions de la Katy:
- La llentia admet aigua freda a mitja cocció... cap problema.