Frijoles negres cubans
Una de les coses curioses dels frijoles negres cubans és que per un costat es fan els frijoles i per l'altra el sofregit. És a dir, es cuina per partida doble i després unim els fesols i el sofregit. La veritat, no té massa secret.
Ingredients:
- Entre 400 i 500gr de frijoles negres
- Entre 1,5 i 2 litres d'aigua
- Una pastilla de caldo de pollastre
- Un bon raig d'oli d'oliva
- Una ceba petita
- Un o dos alls (al gust)
- Una tomaca (opcional)
- Un pebrot (pot ser verd o vermell, com es prefereixi)
- Un quart de cullerada de comí (jo no en poso)
- Llorer
- Carm (xorisso, carn de porc, costella, llonganissa... al gust)
- Una culleradeta de sucre
- Dos cullerades de vinagre negre
- Dos o tres cullerades de vi negre
Comencem fent els frijoles. Els netejem (se li passa una o dues aigües) i es posa directament a l'olla a pressió amb l'aigua. Enlloc de salar-ho, li poso la pastilleta de caldo. Ha de bullir uns 45 minuts.
Mentre bull, es fa un sofregit. A una paella hi posem un bon raig d'oli, la ceba, l'all, la tomaca, el pebrot, la carn escollida, un polsim de sal i el comí (jo no en poso!). Ha de fer xup-xup, aconseguint un bon sofregit. Quan estigui fet, reservem.
Tornem a l'olla. Quan hagi acabat, comprovem que els frijoles estiguin tovets. Ara és el moment d'afegir-hi el sofregit a l'olla, ja sense tapar. Anem removent i que vagi fent xup-xup. Afegim també el sucre, la sal (és el moment de comprovar que quedi la sal al gust), el llorer, el vinagre i el vi. Normalment es cou uns 10 minuts més, o fins que els frijoles tinguin la textura ja desitjada.
De vegades hi ha gent que, quan s'han acabat de fer els frijoles, abans d'afegir-hi el sofregit, els bat una mica (els pica, els trinxa) per tal de que tinguin més consistència. Jo no ho faig, i crec que ni cal.