Codillo a la mel


Ingredients per dos/tres racions:
- Tres codillos (els compro al Makro)
- Sal i pebre
- Romaní o tomillo
- Dues fulles de llorer
- Mig got de vi blanc
- Mel 
- Patata i ceba

En realitat, fer el codillo no té massa més secret que el que tindria fer qualsevol peça feta al forn. El tema, però, és que el codillo és una carn especial, que necessita molta cocció i que es presta a ser cuinada primer amb olla a pressió. És una carn poc habitual, amb molt d'ós, però amb molt de sabor... i molt resultona a taula! Un cop feta, passar-la pel forn ja és una cocció més convencional, i que permet moltes versions al gust. Jo prefereixo fer-ho amb una mica de mel, pel contrast.

A l'olla a pressió poso els tres codillos (que solen anar partits per la meitat) amb aigua, sal i el llorer. Ha de bullir entre 20 i 25 minuts. Un cop fet, posem les peces de carn a una safata pel forn, tot conservant el líquid sobrer a l'olla a pressió.

Fet això, la resta és molt senzilla! Salem una mica els codillos, afegim pebre i sal al gust, el romaní (o tomillo) i ho reguem amb me al gust, sense passar-se. El forn ha d'estar sobre 180ºC. Com que la cocció de la carn ja està feta, el que busquem al forn és que es dauri i quedi una mica més cruixent. Per aquest motiu se li solen posar patates (tallades fines) i ceba. Però es pot acompanyar com vulguis, com a la foto, que només porta patates fregides d'acompanyament.

Durant la cocció al forn se li pot donar el tomb si es vol (a mitja cocció), afegir el vi blanc (tampoc és imprescindible) i, si veiem que queda massa sec, un got del caldo sobrer la l'olla a pressió. I quan veiem que ja fa bona pinta (25 minuts... tot i que 30 o 35 tampoc li van malament), ja estarà per servir.