Arroz congrís
Ingredients per quatre racions:
- Uns 200gr (dos gots) de frijol negro
- Arròs Llarg, no Basmati (tres gots)
- Una ceba mitjana o gran
- Un pebrot verd
- Un bocí a trocets de panceta gruixuda
- Dos o tres alls
- Orenga i comí en gra
- Sal
Recepta clàssica cubana, que jo faig com un arròs a la cassola, però amb els frijoles fets a banda.
Comencem pels frijoles. Jo els poso directament a l'olla a presió (sense estovar-los previament), amb una mica més que el mínim d'aigua i una mica de sal o una pastilleta de caldo. Han de bullir 35 minuts. Conservarem per un costat els frijoles i per l'altra el caldo, que usarem per cuinar l'arròs.
El sofregit (en cassola) comença enrossint la panceta i retirant-la quan estigui bé. Ara va la ceba, alls, pebrot i espècies, i quan estigui tovet afegim la panceta d'abans, els frijoles i l'arròs en cru. Ho deixem uns minutets remenant, i a continuació hi tirem el caldo dels frijoles (com sempre, dos taces per taça d'arròs i una extra per la cassola). 15 minutets (segosn indiqui l'arròs) i ja estarà. Es pot salar a mitja cocció per si no hi hem trobat el punt. Ho deixarem reposar uns minutets abans de servir.