Fabada asturiana

Aquesta recepta l'he tret de www.cocinillas.es però de receptes de fabada n'hi ha un munt per internet. És molt simple i resultona...


Ingredients per dos/tres persones:
- 350g de fabes blanques
- 1 chorizo + 1 morcilla + Tocino o panceta de cerdo + Lacón 

- 1 ceba mitjana o petita
- 1 dent d'all 
- Safrà
- Aigua i sal

Es tracta d'una recepta de les de fer amb temps, millor si de un dia per l'altre. Abans de començar, cal pensar què els ingredients principals (chorizo, morcilla i tocino, etc...) es poden trobar sobint al supermercat ja en un paquet, que es diu "compango". Les fabes blanques caldrà deixar-les una nit en remull, amb força aigua freda, abans de començar a cuinar.

Quan comencem a cuinar, posem les fabes a una cassola, cobertes amb dos dits d'aigua. Ho posem al foc i esperem a que comenci a bulli, passant llavors el foc a mínim. Ho deixarem coure una estona, però veurem que la faba va deixant una escuma, que cal anar treient amb una espàtula. Quan diexi de treure escuma, ja podem podem seguir amb la resta d'ingredients.

Afegim l'all i la ceba, i el "compango". Compte! El chorizo i la morcilla es tiren sencers, no a talls, però amb foradets per a què vagi deixant el suquillo. A partir d'ara, deixem que vagi fent xup-xup, amb la cassola tapada. de quan en quant remenem (a la recepta original recomanen no remenar amb cullera, sino agafant les anses de la cassola i remenant-la així).

Durant la cocció, caldrà espantar les fabes dos o tres cops... que significa tallar la cocció afegint-hi aigua freda.

Quan passi una hora s'hi afegeix el safrà (o no, com es vulgui).

La cocció total ha de durar entre dos hores i mitja i tres hores. És imprescindible, però, deixar-ho reposar com a mínim 30 minuts. Abans d'acabar li afegirem la sal (tenint en compte que la carn ja és salada de mena: no ens passem).

Un cop estigui fred, tallem els xorissos. Abans no o s'esmicolarien.