La salsa de calçots de la Katy (romesco)
Ingredients:
- Un pebrot de romerco (o nyora, o nyora en pols, que la trobes a Casa Ametller)
- Aigua
- Vinagre negre
- 70gr d'ametlla torrada (i pelada)
- Tres tomàquets escalivats (no massa grans, tipus pera o de Canàries)
- 4 alls
- Una llesca de pa torrat (o una 'Tostada')
- Sal i sucre
- Pebre vermell
- Oli de girasol
A Valls es diu que la millor recepta de la salsa de calçot és sempre la que fa la teva mare. Doncs faré la de la Katy! El primer qua farem és preparar-ho tot, doncs sempre és millor lligar la salsa en fred.
Agafo un pebrot de romesco i el poso dins d'un got d'aigua junt amb un bon raig de vinagre i deixo que ho cobreixi durant 20 minuts (si ho fas amb nyora, ha d'estar en remull unes 5 hores!).
Ara caldrà escalivar esl tomàquets i tres dels quatre alls (es sol fer al foc directe, però ho pots fer al forn a 180ºC durant uns 20 minuts). Aprofites per fregir una llesca de pa sec.
Ara ja ens posem amb el pot on farem la salsa. Comencem posant-hi els 70 grams d'ametlla. Hi afegim esl tomàquets i els alls. Hi afegim el quart all, en cru, i sense el nervi del centre per evitar que piqui i retorni. També afegim la llesqueta de pa, una cullerada de postre de pebre vermell, sal, la mateixa quantitat de sucre (que de sal), l'oli de girasol (un bon raig) i un raig de vinagre negre. També hi posem el pebrot de romescu (pensa a trure-li la part de dalt, la pell i les pepites abans d'afegir-ho... i si ho fas amb nyora, pensa que cal posar-la sense pell!).
Ho comences a triturar amb el minipimer, fins que agafi la textura que vols de la salsa (ho vas retocant). I tens una salsa de romescu o de calçotada de culló de mico!